Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, geçmişte bölgede kullanılan dev iş makinelerinin resimlerini sosyal medya hesapları üzerin Atatürk Barajı ve HES inşasında kullanılan dev iş makinelerinin görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaştı…
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, geçmişte bölgede kullanılan dev iş makinelerinin resimlerini sosyal medya hesapları üzerin Atatürk Barajı ve HES inşasında kullanılan dev iş makinelerinin görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaştı.
Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kuruldu. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye’nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluştu.
İNŞASI VE BARAJ YAPISI
1983 yılında inşaatı başlamış olan baraj 1992 yılında işletmeye açıldı. 8 türbine sahip barajın yüksekliği 169 metre. Kaya dolgu tipinde bir baraj. Gövde hacmi 84,5 milyon m³’tür. Dış yüzeyi kaya içi kil ve topraktır. Baraj gölünün baskısı ile ilk inşasındaki yüksekliği 10 metre kısaldı.
1 TL’NİN ARKA YÜZÜNDEKI ATATÜRK BARAJI RESMI
Temelden yüksekliği 169 metredir. Nehir seviyesinden yükseklik bakımından minimum su kotu 513, ideal su kotu 526, maksimum su kotu ise 542 metreye ulaşır. Barajda elektrik üretimi için derinliğin en az 133 metre olması gerekir. Baraj duvarının uzunluğu 1644, eni ise 15 metredir. Dolusavak (fazla su tahliye kanalları) 6 adet olup, her biri 16×17 metre boyutlarında radyal kapaklarla kontrol edilir. Maksiimum su deşarj hızı 544 metre su düzeyinde, saniyede 16.800 metreküptür. Her biri 850 m3/s su boşaltma kapasitesine sahip üç derivasyon tüneli nehrin -akış yönüne göre sol yakasında bulunur.
ATATÜRK HIDROELEKTRIK SANTRALI
Santral her biri 300 MW güce sahip olan 8 Francis tipi ünite ile donatılmıştır.[5] Toplam 2400 MW gücüyle yıllık 8900 GWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahiptir. Santralin devreye alındığı 1992 yılından 2012 yılına kadar 144 milyar KWh enerji üretmiştir. Bu değerin ekonomik karşılığı 15 milyar $’dır. Atatürk Barajı, Türkiye’deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20’sini tek başına karşılayacak seviyede..
Haber: Zeliha Karaçizmeli
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)