Türkiye’deki 81 ilin geçmişte taşıdığı isimler, bu toprakların binlerce yıllık tarihine ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmasına işaret eder. Anadolu’nun stratejik konumu ve zengin kültürel yapısı sayesinde; Antik Yunan,..
Türkiye’deki 81 ilin geçmişte taşıdığı isimler, bu toprakların binlerce yıllık tarihine ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmasına işaret eder. Anadolu’nun stratejik konumu ve zengin kültürel yapısı sayesinde; Antik Yunan, Roma, Bizans, Pers, Selçuklu ve Osmanlı gibi pek çok uygarlığın izleri şehir isimlerine yansımıştır. Zaman içinde değişen bu isimler, bugün bile yerleşimlerin tarihsel derinliğini ve geçmişteki önemini hatırlatmaya devam eder. Her biri, yaşanmışlıklarla dolu bir dönemin sessiz tanığıdır.
Bugün bildiğiniz şehirlerin, geçmişte bambaşka isimleri vardı! Anadolu’nun kalbinde yatan bu eski adlar; Pers’ten Bizans’a, Selçuklu’dan Roma’ya uzanan derin bir tarihin izlerini taşıyor. Kendi memleketinizin bile duyunca şaşıracağınız eski ismi neydi, öğrenmeye hazır mısınız?
1. Şanlıurfa – Edessa: Antik Mezopotamya şehirlerinden biridir.
2. Adıyaman- Hısn-ı Mansur: Arapların bölgeye hâkim olduğu dönemde verilen isimdir. “Mansur’un Kalesi” anlamına gelir.
3. Adana – Batana: Tarihi Adana bölgesinin adı olarak kullanılmıştır. Adana’nın kökeni Hititlere kadar uzanır.
4 .Mardin – Marida: Süryanice ve Aramice kökenli bir addır.
5 . Malatya – Melitene: Roma İmparatorluğu’nun doğudaki önemli şehirlerinden biridir.
6. Ankara- Ankyra: Galatlar döneminden itibaren kullanılan bu isim, Yunanca’da “çapa” anlamına gelir.
7. Kahramanmaraş – Germenikya: Roma İmparatoru Caligula tarafından verilen addır.
8 . Hatay- Antakya: Büyük İskender’in generallerinden biri olan Seleukos Nikator tarafından kurulmuş ve Antioch adı verilmiştir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)