GÜNCEL YEREL

Yaz Güneşi Tehlike Saçıyor: Güneş Yanığına Karşı Bu Hatalara Düşmeyin!

Yaz güneşinin etkisini artırdığı bu günlerde, bilinçsizce güneş altında kalmak ciltte ciddi hasarlara yol açabiliyor. Özellikle güneş yanıkları, sadece geçici bir kızarıklıkla kalmayıp uzun vadede cilt sağlığını tehdit eden sorunlara..

Yaz Güneşi Tehlike Saçıyor: Güneş Yanığına Karşı Bu Hatalara Düşmeyin!

Yaz güneşinin etkisini artırdığı bu günlerde, bilinçsizce güneş altında kalmak ciltte ciddi hasarlara yol açabiliyor. Özellikle güneş yanıkları, sadece geçici bir kızarıklıkla kalmayıp uzun vadede cilt sağlığını tehdit eden sorunlara dönüşebiliyor. Peki, güneş yanığı durumunda ne yapılmalı, hangi müdahalelerden kesinlikle kaçınılmalı? Uzmanlar güneş yanığında ilk müdahalenin hayati önem taşıdığını belirterek, doğru bilinen yanlışlara karşı önemli uyarılarda bulundu.

UV ışınlarının cilt üzerinde önemli etkileri olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Güneş dünyaya enerji gönderen çok güçlü bir kaynaktır. Ancak bu enerjinin yalnızca yaklaşık üçte ikisi atmosferi geçip yeryüzüne ulaşabilir. Güneş ışığının sadece küçük bir kısmı, yaklaşık yüzde 5’i ultraviyole (UV) ışınlarından oluşur. Bu UV ışınları görünmezdir ama cilt üzerinde önemli etkiler yaratır. Güneş ışınlarının geri kalan büyük kısmı görünür ışık ve ısıdan oluşur. Görünür ışığın tamamı yeryüzüne ulaşabilirken, UV ışınlarının bazı türleri atmosferdeki ozon tabakası tarafından süzülür. Örneğin en zararlı olan UVC ışınları (çok kısa dalga boylu ışınlar), ozon tabakası tarafından tamamen engellenir yani yeryüzüne ulaşmaz. Bu nedenle insan cildi UVC’ye normal şartlarda maruz kalmaz” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL